Sözleşme Bildirimleri Gözetimi

SÖZLEŞME BİLDİRİMLERİ ÜZERİNDE YÜRÜTÜLEN GÖZETİM FAALİYETLERİ

Kurumumuza Sözleşme Bilgi Girişi Sisteminden (SBG) yapılan sözleşme bildirimleri üzerinde yürütülen gözetim faaliyetleri aşağıdaki konulardan oluşmaktadır:

                  

Sözleşme Bildirimleri Üzerinde Yürütülen Gözetim Faaliyetleri

S.N.

Gözetim Konusu

Açıklama

1

Asgari Unsur Kontrolü

Denetim sözleşmesinde bulunması gereken asgari unsurlar Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 29 uncu maddesinde düzenlenmiş olup, Kurumumuza bildirimi yapılan sözleşmelerin Yönetmelikte düzenlenen asgari unsurları içerip içermediği kontrol edilmektedir.

2

Sözleşme Bildirimlerinin Zamanında Yapılıp Yapılmadığının Kontrolü

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde göre denetim sözleşmelerinin imza tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde Kurumumuza bildirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, sözleşmelerin Kurumumuza bildiriminin Yönetmelikte düzenlenen süre içinde yapılıp yapılmadığı kontrol edilmektedir.

3

Sözleşmelerin Denetim Ekiplerinde Denetçi Olarak Görevlendirilenlerin Kurumumuzca Yetkilendirilmiş Denetçi Olup Olmadığının Kontrolü

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin birinci fıkrasında denetimin sadece Kurumumuzca yetkilendirilen denetim kuruluşları ve denetçiler tarafından yetkileri çerçevesinde gerçekleştirileceği, aynı maddenin ikinci fıkrasında ise denetim kuruluşları ve denetçilerin yetkilerinin kullanımının, yetkilendirmenin Kurumumuz tarafından ilanı ile başlayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu itibarla, Kurumumuza bildirimi yapılan sözleşmelerin asıl ve yedek denetim ekiplerinde denetçi vb. unvanlarla görevlendirilenlerin Kurumumuzca yetkilendirilmiş denetçi olup olmadıkları kontrol edilmektedir.

4

Sözleşmelerin Denetim Ekiplerinde Sorumlu Denetçi Olarak Görevlendirilenlerin Kurumumuzca Onaylanmış Sorumlu Denetçi Olup Olmadığının Kontrolü

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 28 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan hükme göre, sorumlu denetçi görevlendirilme işleminin Kurumumuzca onaylanması gerekmektedir. Bu nedenle Kurumumuz kayıtlarında sorumlu denetçi olarak tescil ve ilan edilmemiş kişilerin denetim sözleşmelerinin asıl ve yedek denetim ekiplerinde sorumlu denetçi unvanı ile görevlendirilmemesi gerekmektedir. Bu itibarla, Kurumumuza bildirimi yapılan sözleşmelerin asıl ve yedek denetim ekiplerinde sorumlu denetçi olarak görevlendirilenlerin, Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Kurumumuzca onaylanmış sorumlu denetçi olup olmadıkları kontrol edilmektedir.

5

Sözleşmelerin Denetim Ekiplerinin Asgari Sayıda Denetçiden Oluşturulup Oluşturulmadığının Kontrolü

 

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 27’nci maddesine göre denetim ekipleri üç denetçiden az olamaz, ayrıca denetim ekiplerindeki sorumlu denetçi ve belirlenen diğer kademeler için en az birer yedek denetçi belirlenir. Kurumumuza bildirimi yapılan sözleşmelerde oluşturulan denetim ekipleri bu kapsamda kontrol edilmektedir.

6

Denetime Yetkili Olunan Alanların Kontrolü

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin birinci fıkrasında denetimin sadece Kurumumuzca yetkilendirilen denetim kuruluşları ve denetçiler tarafından yetkileri çerçevesinde gerçekleştirileceği hüküm altına alınmıştır. Bu itibarla, denetim kuruluşunun ve/veya denetim üstlenen bağımsız denetçinin kendisi ile, bunlar tarafından düzenlenen sözleşmelerin denetim ekiplerinde görevlendirilenlerin denetim yapmaya yetkili oldukları alanların ilgili şirketin denetimini kapsayıp kapsamadığı kontrol edilmektedir.

7

Ortaklık ve İstihdam İlişkisinin Kontrolü

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 26 ncı maddesinin dördüncü fıkrasına göre denetçiler sadece bir denetim kuruluşu veya denetim üstlenen bağımsız denetçi adına denetim yapabilirler. Ortak oldukları veya istihdam edildikleri denetim kuruluşuyla veya denetim üstlenen bağımsız denetçiyle ilişkileri sona ermedikçe; başka bir denetim kuruluşunda denetim faaliyetinde bulunamazlar ve ortak olamazlar, denetim üstlenen bağımsız denetçi olarak faaliyette bulunamazlar veya bunlar tarafından üstlenilen denetimlerde görev alamazlar. Kurumumuza bildirimi yapılan denetim sözleşmelerinin denetim ekiplerinde görevlendirilen denetçilerin bu kapsamda kontrolü yapılmaktadır.

8

Rotasyon Sürelerinin Kontrolü

Rotasyon süreleri Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde düzenlenmiş olup, Kurumumuza bildirimi yapılan sözleşmeler hakkında, denetim kuruluşları/denetçiler tarafından anılan maddede belirtilen sürelere uyulup uyulmadığı kontrol edilmektedir.

9

Denetlenecek Şirketin Defterlerinin Tutulmasında veya Finansal Tablolarının Düzenlenmesinde Denetleme Dışında Faaliyet veya Katkıda Bulunulup Bulunulmadığının Kontrolü

Denetim müşterisine denetim haricinde verilebilecek hizmetler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 400 üncü maddesinin üçüncü fıkrası ile Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 22 nci maddesinin beşinci fıkrasında düzenlenmiştir. Bu kapsamda ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, Kurumumuza bildirimi yapılan sözleşmeler esas alınarak denetim müşterisine defter tutma hizmeti verilip verilmediği kontrol edilmektedir.

 

 

Sayfa: 1 / 1