Bağımsız Denetim Kuruluşu Yetkilendirmesine İlişkin Genel Bilgiler ve Yetkilendirme Başvurusu

Denetim Kuruluşu Yetkilendirme Başvuru Süreci

1. Denetim kuruluşunu temsil yetkisini haiz kişi tarafından temsil yetkisini gösterir belgeler ile “Denetim Kuruluşları Yetkilendirme ve Bilgi Giriş Sistemi” (sistem) üzerinden güvenli elektronik imza kullanılarak Ön başvuru işlemi yapılır.

2. Kurum tarafından ilgili kişinin kuruluşu temsil yetkisini haiz olduğu tespit edilerek onaylanması halinde, temsile yetkili kişi sisteme kaydedilen cep telefonu numarası aracılığıyla bilgilendirilir. Ardından yetkilendirme başvurusu yapılacak bölüm yetkili kişi için aktif hale gelecektir.

3. Temsile yetkili kişi tarafından, kuruluşun Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 13 üncü maddesindeki şartları sağladığını gösterir belgeler (Ek:1) sisteme yüklenerek sistem üzerinden yetkilendirme başvurusu yapılır.

4. Yetkilendirme başvurusunun incelenmesi sonucunda eksiklik tespit edilmesi halinde söz konusu eksiklikler siteme kayıtlı cep telefonu numarası ve sistem aracılığıyla kuruluşa bildirilir. Eksik belge bulunmaması halinde veya eksiklik tespit edilen başvurularda eksikliğin tamamlanmasının ardından dosya son inceleme ve değerlendirme yapılmak üzere Kurul görüşüne sunulur. Kurul tarafından verilecek karar doğrultusunda kuruluş aynı usulle bilgilendirilir.

5. Yetkilendirilmesine karar veren kuruluşlar 90 gün içerisinde gerekli harç ve ücretleri yatırarak sistem üzerinden tescil ve ilan talebinde bulunmaları halinde Bağımsız Denetim Kuruluşu olarak sicile kaydı yapılır ve kamuya ilan edilir.

 

BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞU YETKİLENDİRME BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

 

YETKİLENDİRME BAŞVURUSU ŞARTLARI VE TEVSİK EDİCİ BELGELER İÇİN DEVAM EDEN SAYFALARI İNCELEYİNİZ.

 

Ek:1

YETKİLENDİRME BAŞVURUSU ŞARTLARI VE TEVSİK EDİCİ BELGELER

No

YÖNETMELİK MADDE NUMARASI

ŞART

TEVSİK EDİCİ BELGE

1

13/1-a

Kuruluşun sermaye şirketi olması

Şirket Esas Sözleşmesinin Değişiklikler İşlenmiş Son Hali

 

2

13/1/b

Şirket paylarının veya hisselerinin tamamının nama yazılı olması

3

13/1-c

Şirketin faaliyet konusunun bağımsız denetime veya bununla birlikte 3568 sayılı Kanun kapsamındaki alana münhasır olması

4

13/1-ç

Şirketin ticaret unvanında "Bağımsız Denetim" ibaresinin bulunması

5

13/1-d

Esas sözleşme veya şirket sözleşmesinin denetime ilişkin mevzuat hükümlerine aykırı unsurları içermemesi

6

13/1-e

Şirketin sermayesinin ve oy haklarının yarısından fazlasının denetçilerine ait olması

Ortaklık Pay Defteri,

Ortaklık Yapısı ve Denetim Kadrosu

7

13/1-e

Şirket ortaklarının tamamının meslek mensubu olması

Denetçi Olmayan Ortakların Meslek Ruhsatları

8

13/1-g

Denetçilerin tam zamanlı ve asgari bir raporlama dönemi için istihdam edilmesi

a)  Yönetim Kurulu üyelerinden denetçi olanlar için tam zamanlı çalışmalarına ilişkin Yönetim Kurulu Kararı, (örnek ekte mevcuttur)

 

b) Denetçilerine ilişkin Denetçiler ile Kuruluş arasında tam zamanlı hizmet akitleri (asgari bir raporlama dönemini kapsayacak şekilde olması ve tam zamanlı çalışmaya ilişkin hüküm içermesi gerekmektedir)

9

13/1-ğ

Yönetmeliğin 28 inci maddesinde belirtilen şartları sağlayan en az iki sorumlu denetçisinin bulunması

Sorumlu denetçilerin mesleki tecrübelerinin ve fiili denetimlerinin tevsiki*

 

Sorumlu denetçi atanmasına ilişkin karar (örnek ekte mevcuttur)

10

13/1-h

Denetim kadrosunun asgari olarak Yönetmeliğin 27 inci maddesinde belirtilen denetim ekipleri oluşturabilecek nitelik ve genişlikte olması

Denetim kadrosu

11

13/1-ı

Yönetim organı üyelerinin tamamının meslek mensubu olması

Ortak ve Denetçi olmayan yönetim organı üyelerinin meslek ruhsatları

12

13/1-ı

Yönetim organı üyelerinin %75'i geçmeyen çoğunluğunun, kadrosundaki denetçilerden oluşması (Yönetmeliğin Geçici Md. 4/2 gereğince %75 şartı halihazırda uygulanmamaktadır)

Yönetim organı üyelerini gösterir kararın yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi

13

13/1-i

Denetçilerin, ortakların ve kilit yöneticilerin başka bir denetim kuruluşunda veya bağımsız denetim faaliyeti gerçekleştiren herhangi bir gerçek kişi yanında ya da tüzel kişilikte ortak, kilit yönetici veya denetçi olarak görev yapmaması

Denetçiler, ortaklar ve kilit yöneticilerden (yönetim kurulu üyeleri dahil) alınan taahhüt (örnek ekte mevcuttur)

14

13/1-j

Denetim rehberinin yazılı olarak oluşturulması

Bir bağımsız denetim faaliyetinin başlamasından sonuçlandırılmasına kadar, izlenecek denetim süreçlerinin, prosedürlerin uygulanacak yöntemlerin ayrıntılı olarak belirlendiği, çalışma kağıdı örneklerinin yer aldığı, program ve çalışma kağıtlarını ilişkilendiren kodlama sistemini tanıtıcı bilgilerin bulunduğu, yazılı olarak hazırlanmış bağımsız denetim rehberi

15

13/1-j

Kalite kontrol sistemine ilişkin politika ve süreçlerini yazılı olarak oluşturması

Kalite kontrol sistemine ilişkin politika ve süreçlerin yazılı hali

16

13/1-k

Organizasyon, mekan, teknik donanım, belge ve kayıt düzeninin denetim faaliyetini etkin bir şekilde gerçekleştirebilmesi için yeterli olması

Denetim faaliyetlerini etkin bir şekilde yürütebilmesini teminen yeterli düzeyde, organizasyon, mekân, teknik donanım, belge ve kayıt düzenine ilişkin bilgi notu, belge, fotoğraf, demirbaş listesi vb.

17

13/1-m

Şirket tüzel kişiliği ve ortakların olumsuz bir itibara olmaması

Şirket tüzel kişiliğinin idari yaptırımına ilişkin beyan

 

Denetçi olmayan Ortaklarının ve Yönetim Kurulu Üyelerinin adli sicil belgeleri ile meslek odalarından disiplin durumunu gösterir yazı,

 

Adli sicil ve/veya disiplin cezası bulunması halinde mahkeme kararı ve/veya disiplin kurulu kararı

18

13/1-m

Şirket ortaklarının denetim mesleğinin gerektirdiği şeref ve haysiyete uymayan bir durumunun bulunmaması

 

Mesleki tecrübenin tevsikinde aranacak belgeler;

 a-) Mesleğe staj ile girmiş ise Staj tarihlerini gösterir belge,

 b-) Bağımlı çalışılan dönem için Bağımlı çalışılan yerlerden çalışılan dönemleri ve unvanları gösterir yazı ile yazıyı imzalayan yetkilinin/yetkililerin imza sirküleri ve SGK hizmet dökümleri (4A)

 c-) Bağımsız çalışılan dönemlere ilişkin vergi mükellefiyet kayıtları ve 4B hizmet dökümü,  

 d-) Şirket ortağı olduğu döneme ilişkin ortaklık tarihlerini(tarih aralığını) gösterir belge ve SGK Hizmet Dökümleri (4B)

 e-) YMM olanlar için YMM ruhsatı SMMM hizmetinde geçen süreler sonucunda alınmış ise meslek odasından bu hizmetlerde geçen süreyi tevsik eden yazı, Stajdan sayılan hizmetlerden dolayı alınmış ise bu hizmetlerde geçen süreyi tevsik eden belgeler(hizmet cetveli vb)

 

Fiili denetim yapıldığına ilişkin belgeler

 a-) Denetimi tamamlanmış, ilgili kişinin/kişilerin denetim kadrosunda asıl denetim ekibinde yer aldığı bağımsız denetim sözleşmeleri,

 

 

BELGE ÖRNEKLERİ

Taahhüt Örneği;

KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMUNA

ANKARA

26/12/2012 tarih ve 28509 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin 13 üncü maddesinin 1/i bendi kapsamında; …..……….. Şirketi’nden başka bir bağımsız denetim kuruluşunda veya bağımsız denetim faaliyeti gerçekleştiren herhangi bir gerçek kişi ya da tüzel kişilikte ortak, kilit yönetici veya denetçi olmadığımı, kendi adıma bağımsız denetim faaliyetinde bulunmadığımı ve mevcut denetim kuruluşunda denetçi, ortak, kilit yönetici olarak görev aldığım sürece yukarıda belirtilen şekilde herhangi bir faaliyette bulunmayacağımı beyan ederim.

 

Adı Soyadı

:

 

Görevi

:

 

TC Kimlik/

BD Sicil No

:

 

Tarih

:

 

İmza

:

 

 

 

Yönetim Kurulu üyelerinin tam zamanlı çalışma şartına ilişkin karar örneği;

  1. Yönetim  Kurulu Başkan ve üyeleri …….’nin  görev yaptıkları süre içerisinde, 1 yıldan az olmamak üzere tam zamanlı olarak kuruluşun faaliyet gösterdiği bağımsız denetim alanı kapsamında, Kuruluşun sözleşme imzaladığı müşterilerinin bağımsız denetim sürecinde denetçi/sorumlu denetçi olarak da görev almalarına, düzenleyecekleri  raporları  imzalamalarına, ilgili mevzuattan doğan sorumlulukları haricinde bu işlemlerden dolayı da ayrıca sorumlu olacaklarına,

karar verilmiştir.

 

 

Sorumlu Denetçi atanmasına ilişkin karar örneği;

  1. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’na yapmış olduğumuz başvuru çerçevesinde, denetçilerimizden ……..’nin Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşların denetimi dahil/hariç her türlü bağımsız denetim raporlarını sorumlu denetçi sıfatıyla  münferiden imzalaması konusunda görevlendirilerek, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun onayına sunulmasına,

Karar verilmiştir.

Not: Kararı sorumlu denetçinin görevlendirildiği yetki alanına (Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşların denetimi dahil veya Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşların denetimi hariç olarak) göre düzenleyiniz.

Sayfa: 1 / 1