Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) Trabzon Tanıtım Toplantısı (10.10.2017)

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) Trabzon Tanıtım Toplantısı 10 Ekim 2017 tarihinde Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası Konferans Salonunda çok sayıda meslek mensubu ve seçkin davetlinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Kurul Üyesi Mustafa Dönmez ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nun açılış konuşmaları yaptıkları, toplantıya;

Trabzon Defterdarı Enver Çokyiğit, Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Ayhan Yaman, Trabzon Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Demir, çevre illerden oda Başkanları ve işadamları katıldı.

KGK Kurul Üyesi Mustafa DÖNMEZ konuşmasında, “Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı hakkındaki tebliğ, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı, bağımsız denetime tabi olup, Türkiye Finansal Raporlama Standardını uygulamayan işletmelerin, uygulayacağı bir finansal raporlama çerçevesidir. BOBİ FRS’nin amacı, gerçeğe uygun finansal bilgiyi, ihtiyaca uygun ve karşılaştırılabilir şekilde finansal tablolar düzenlenmesini sağlamak ve yararlanıcıların bilgisine sunmaktır. Tacirlerimiz defter tutmaktadır. Ancak vergi muhasibi üzerinden tutulan defter gerçeğe uygun bir bilgi sunumundan uzaktır. O nedenle ticaret erbabları risklerini görememektedir. Gerçekten reel kesim, mali tabloların kendisi açısından nelere kadir olduğunu, alacağı kararlara nasıl etkisi olacağını bilemiyor. Bunu bilse inanın bu bilgiyi haftalık raporlar halinde alır. İşletme sahibi geleceğini görecek. O şirketle iş yapan kişiler de güvenle iş yapacağına değindi.

Ayrıca, ticari muhasebe ile vergi muhasebesinin, ticari muhasebeye çevrilmesi konusunda Maliye Bakanlığı ve Kamu Gözetimi Kurumu’nun bir çalışma komisyonu kurduğunu da hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

Kamu Gözetimi Kurumu ayrıca mevzuatın kendisine verdiği yetkiye dayanarak BOBİ FRS’yi uygulamaya koydu. Bu milli bir raporlama sistemidir. Hiçbir şekilde ithal değildir. Ucuz, basit, uygulanabilir ama işletmenin de mali tablolarını, finansal durumunu net şekilde görmeyi sağlayan bir raporlama sistemidir. Resmi Gazetede yayınlanıncaya kadar bu çalışma hakkında 58 yerden görüş alınmıştır. İki defa akademik toplantı yapılmıştır ve bu toplantıların sonunda artılar eksiler, sahadan gelen görüşler değerlendirilmiştir. Sonuçta da uzmanlarımızın katılımıyla belli noktaya getirilmiş ve yayınlanmıştır.

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Daire Başkanı Uğur HANCIOĞLU’nun yönlendirmesinde KGK Uzmanları Tayfun TÜYSÜZOĞLU, Ahmet GÜRSOY, Emre ŞENTÜRK ve Ercan AVUL tarafından yapılan sunumlarda BOBİ FRS’nin bölümleri tanıtıldı ve BOBİ FRS’nin mevcut muhasebe uygulamalarından (TFRS, MSUGT) temel farkları hakkında bilgi verildi.

Toplantı sonunda katılımcıların soruları KGK Uzmanları tarafından cevaplandırılarak, katılımcılara BOBİ FRS kitabı ücretsiz olarak dağıtıldı.

İlgili fotoğrafları görmek için tıklayınız.

 

Sayfa: 1 / 1