Şeffaflık Raporları Gözetimi

ŞEFFAFLIK RAPORU BİLDİRİMLERİ ÜZERİNDE YÜRÜTÜLEN GÖZETİM FAALİYETLERİ

Kurumumuza Sözleşme Bilgi Girişi Sisteminden (SBG) yapılan şeffaflık raporu bildirimleri üzerinde yürütülen gözetim faaliyetleri aşağıdaki konulardan oluşmaktadır:

 

Şeffaflık Raporu Bildirimleri Üzerinde Yürütülen Gözetim Faaliyetleri

S.N.

Gözetim Konusu

Açıklama

1

Şeffaflık Raporlarının Kuruma Bildirilip Bildirilmediğinin Kontrolü

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasına göre, bir takvim yılında KAYİK denetimi yapmış denetim kuruluşlarının ilgili takvim yılını müteakip, özel hesap dönemi kullanan denetim kuruluşlarının ise hesap döneminin kapanışını müteakip dördüncü ayın sonuna kadar yıllık şeffaflık raporunu Kurumumuza bildirmesi gerekmektedir. Bu çerçevede ilgili takvim yılında KAYİK denetimi yapmış olan kuruluşlar belirlenerek, bunların şeffaflık raporu bildirimini yapıp yapmadıkları kontrol edilmektedir.

2

Şeffaflık Raporu Bildirimlerinin Zamanında Yapılıp Yapılmadığının Kontrolü

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasına göre şeffaflık raporu bildirimlerinin, ilgili takvim yılını müteakip, özel hesap dönemi kullanan denetim kuruluşları için ise hesap döneminin kapanışını müteakip dördüncü ayın sonuna kadar yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda, denetim kuruluşunun kullandığı hesap dönemi esas alınarak şeffaflık raporu bildiriminin zamanında yapılıp yapılmadığı kontrol edilmektedir.

3

Şeffaflık Raporlarının Kuruluşun Kendi İnternet Sitesinde Yayımlanıp Yayımlanmadığının Kontrolü

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasına göre, bir takvim yılında KAYİK denetimi yapmış denetim kuruluşlarının ilgili takvim yılını müteakip, özel hesap dönemi kullanan denetim kuruluşlarının ise hesap döneminin kapanışını müteakip dördüncü ayın sonuna kadar yıllık şeffaflık raporunu kendi internet sitelerinde yayımlaması gerekmektedir. Bu çerçevede, şeffaflık raporu yayımlama yükümlülüğü bulunan denetim kuruluşlarının bu yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri kontrol edilmektedir.

4

Şeffaflık Raporlarının Asgari Bilgileri İçerip İçermediğinin Kontrolü

Şeffaflık raporlarının içermesi gereken asgari bilgiler Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilmiştir. Bu çerçevede, Kurumumuza bildirimi yapılan şeffaflık raporlarının asgari olarak bu bilgileri içerip içermediği kontrol edilmektedir.

5

Şeffaflık Raporu ile İlgili Denetim Kuruluşlarının Diğer Yükümlülüklerini Yerine Getirip Getirmediğinin Kontrolü

Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 36 ncı maddesinin dördüncü fıkrasına göre KAYİK denetimi yapma yetkisi olmakla birlikte bir takvim yılı içinde KAYİK denetimi yapmayan denetim kuruluşlarının şeffaflık raporu hazırlama ve bildirme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak bu kapsamda olan denetim kuruluşları bu durumu internet sitelerinin şeffaflık raporları ile ilgili bölümünde açıklamakla yükümlüdür. Bu çerçevede, KAYİK denetimi yapma yetkisi olmakla birlikte ilgili takvim yılında KAYİK denetimi yapmayan denetim kuruluşlarının anılan yükümlülüğü yerine getirip getirmediği hususu kontrol edilmektedir.

 

Sayfa: 1 / 1